Şam’da başkanlık sarayı, reklam ve medya yoluyla, aday Esad’ı gelecek döneme en uygun lider olarak tanıtma amacıyla yeni bir propaganda hazırlıyor.

Bu yönde, Esad,  yönetim yanlısı 75 basın mensubu ile buluştu. Bu dönemde benimsemeleri gereken hitap açısında, başkanlık medya ofisi, Luna Al-şibl liderliği ile onları yönlendirecek. Geçtiğimiz son aylarda Esad’ın, ilkelere bağlılığından, zor günlerde ülkeyi yönetmesinden, milletinin istek ve meselelerini en iyi anlayan  kişi olmasından bahseden bir kaç kitap yayınlandı.

Aynı zamanda,   Esad’ın ekonomi siyaseti ve yolsuzluk eleştirilerini vatana ihanet  olarak, elektronik suçlar işlemek ve ulusun ruhunu zayıflatma  suçlamasıyla geniş bir tutuklama kampanyası başlatıldı.

Geçtiğimiz haftalarda Esad bir sergiye katılarak, Şam’daki yurttaş hizmet merkezini ziyaret ederek ve bunlardan önce diyanet işleri bakanlığının bir toplantısında bulunarak, medyada yoğun bir şekilde göründü. Bununla beraber eşi ile geçen yaz mevsiminde yangınlardan etkilenen Suriye sahil şehirlerini sürekli ziyaret etmekteydi ve tazminat ödeme konusunda mağdurlara birçok söz verdi ancak bu sözlerinden hiçbiri yerine getirilmedi.

Rejim bu seçime mükemmellik kazandırma adına; muhalefet ve Kürtlerin katılımı imasında bulunuyor, Haseke’deki kendi güvenli bölgesine sandıklar getirmek için Suriye kuzeyindeki özerk yönetimi ile müzakere yapmaktadır. Diğer yanda Lübnan’daki Suriyeli mültecileri seçime katılmaya teşvik etmek için,  Suriye’ye hiçbir gümrük ücreti ödenmeden (normalde100 dolar ödenir) geçiş hakkını vereceğini söylüyor ve Lübnan’ın bazı bölgelerinde seçim kampanyaları düzenlemeyi planlıyor. Bu çabaların paralelinde mülteci kamplarında sandıkları kurmak için Ürdün hükümeti ile görüşmeler yapılıyor.

Seçimin sonuçlarında Esad galibiyeti elde ederse,   her zamanki gibi büyük bir çoğunlukla olacağı herkes tarafından biliniyor, ancak Esad’ın ve destekçileri Rusya’nın hedefi, bu seçimi uluslararası ve bölgesel arenada meşrulaştırmaktır. Önümüzdeki Nisan ve Mayıs ayları arasında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi Esad’ın başkanlık dönemini yedi yıla uzatan 2014 seçiminden  farklıdır. Nüfuz alanlarının uluslararası ve bölgesel denklemlere göre sabit bir şekilde bölünmesiyle askeri çözüm nerdeyse imkânsız kalıyor, bu da Esad’ı tüm Suriye’ye hükmedeceğini ispatlamasını zorlaştırır.

Rejim bölgelerinde yaşam koşullarının zayıflaması, yolsuzluğun yayılması ve savaştan yeni zenginlerin çıkması nedenleriyle halkın rejim yanlısı ve muhalifler olarak bölünmesi farkedilmez hale geldi.  Rejimin de,  halkın  seçimi boykot etmesi korkusu vardır. Bununla beraber Dara’da aktivistler, uluslararası, bölgesel , Arap topluluklara ve Suriyelilere hitap eden(Esad ve seçimlere meşruiyet yok) başlıklı bir kampanya yürütmektedir. Uzlaşmayla kapsanmış şehirlerde Esad zor bir durumla karşı karşıya kaldı. Dera’da yönetime karşı eski savaşanlardan oluşan silahlı gruplar ortaya çıkmıştır,  kızgın gençlerin katılmasıyla genişleme yaşanmaktadır. Bu ayaklanma Kuneytra ve Şam’ın kırsalını etkilemektedir.  Esad buna karşı halkı bir askeri hamleyle tehdit etmektedir.

Şam ve kırsalında olduğu gibi, mezhepsel itibarlarından ve onurlu adamlar hareketinin silahlı varlığından dolayı rejim tarafından kontrol edilmeyen Süveyda ilinde, Esad kendisi, güvenlik şube müdürü tarafından hakaret edilen, rejim ile ilişkisi olan Dürzilerin şeyhi Hikmet Al-Hicri’den özür dilemek zorunda kaldı.

Uluslararası arenasında güvenlik konseyi tarafından, Suriye’de kimyasal silahlar hakkında yürütülen soruşturmalar, rejimi zorluğa sokan sebeplerdendir. Biden yönetimi döneminde Sezar yaptırımlarının uygulamasına dair, Şam, devam eden sert Amerikan tutumuyla karşı karşıyadır. Rejim, Amerika şartlarına göre; İran nüfuzunu kısıtlama, tutuklamaları durdurma ve uluslararası hukuka uyma yönünde hareket ederse eğer, bu sert duruşta bir yumuşama görülebilir. Bu yüzden Esad, ABD başkanı Biden’ in idaresinin Suriye’ye yönelik siyaseti netleşmeden, seçim prosesini geçirmek için zamanla yarışıyor, ya da Esad öyle bir düşünce içindedir ki; yeniden seçilmesi bu siyaseti etkileyerek Rusya’nın çözümüne (rejim, İdlib ve Doğu Fırat’ı yönetecek ve uluslararası ilişkilerini yeniden kurulacak) yol açabilecektir. Buna istinaden açıklama yapan rejimin Dışişleri bakanı Faysal Al-Mikdat, anayasa komisyonunun sonuçlarına önem vermeden seçimlerin belirtilen tarihte yapılacağını söyledi. Bu komisyona katılmanın yararsız olduğunu fark eden muhalefet heyeti çekilmek üzeredir. Esad uluslararası toplumunda yer alma amacıyla IŞİD’ın Suriye çölünde yeniden faaliyete başlama konusunu kullanarak, kendisini terör ile mücadele eden bir rejim olarak tanıtmak istiyor. Halbuki ne kendisi ne de Rus ve İran müttefikleri fiilen örgütün varlığına karşı bir stratejiye sahipler, çünkü IŞİD’ın bu genişlemesi planlarının yararınadır, hatta rejim Suriye çölündeki örgütün unsurları ile ilişki kurmakla suçlanıyor.

Rejimin cumhurbaşkanlığı seçimi hazırlıklarından uzaklaşmadan bir diğer konuya gelirsek, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu uzmanı Alina Dohan’ın raporunda Suriye’de kötüleşen insani durum, toplu cezalandırma ve insan hakları ihlalleri olduğu belirtiliyor. Arap ve dünya kamuoyunda  önemli şahsiyetlerin ve din adamlarının Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve İngiltere’ye gönderdikleri mesajlarda durumun daha kötüleştiği ve acilen Sezar yasasının iptali istediği öğrenildi.

Uluslararası kınamalar, gerçekleştirdiği katliamlar ve destekçilerinin azalmasına rağmen Esad’ın seçimleri geçebilecek olması gözlemcileri bir hayli şaşırtıyor.

Yapılan seçim kampanyasına gelince, özellikle beş bin Suriye lirası banknotunun çıkartılmasının ardından Suriye lirasının değerindeki hızlı düşüş ve temel gıda ihracatı yaparak döviz elde etmek amacıyla askerlik hizmeti için arananları mülklerine el koymakla tehdit etmek veya 8.000 $ lık bedel çıkartmak, gerçeklerle ciddi bir şekilde kopuk görünüyor.

Her halükarda, seçim tarihinden önce neler olacağını tahmin etmek için henüz çok erken. Rejim ve Ruslar ise Tel Aviv uzlaşarak iktidarda kalmak için zor bir anlaşma üzerine kumar oynuyorlar. Suriye’nin durumu ise aktif devletler arasında çözüm bulununcaya kadar rejim bu seçimleri lehine sonuçlandırıp geride bırakabilir.

هل أعجبك المحتوى وتريد المزيد منه يصل إلى صندوق بريدك الإلكتروني بشكلٍ دوري؟
انضم إلى قائمة من يقدّرون محتوى الحل نت واشترك بنشرتنا البريدية.