Çin’in İdlib’deki Uygur savaşçılarının varlığını bitirme planına ilişkin çıkan haberlerden sonra, Colani’den savaşçılara gizli mesajlar gönderiliyor.

Çin’in İdlib’deki Uygur savaşçılarının varlığını bitirme planına ilişkin çıkan haberlerden sonra, Colani’den savaşçılara gizli mesajlar gönderiliyor.

Heyt Tahrir el-Şam’da bazı kaynakların verdiği bilgilere göre Heyetin güvenlik kanadı Colani’den İdlib’de savaşan Uygur savaşçılarına önemli mesajlar taşıdı.

Bu kaynakların Al-Hal Net’e özel yaptığı konuşmaya göre Heyetin güvenlik kanadı Türkistan İslam Partisi savaşçılarına uyarı içerikli mesajlar taşıdı. Suriye’nin kuzeyinde İdlib ve Hama kırsalında bir askeri operasyon düzenleyerek savaşçıların varlığını bitirmek amacıyla Çin tarafından Şam’a askeri teçhizat sunulmasına ilgili haberler dolaşmaktadır ve bu tür haberlerin yayılmasından sonra mesajlar gönderilmeye başladı.

Bahsi geçen kaynaklara göre Colani’den Türkistan İslam partisi liderliğine yönelik mesajların içeriği şu konuları kapsıyordu: İdlib, Sermed ve Aldana gibi ana şehirlerin cadde ve sokaklarında varlıklarını azaltmaları. Bununla beraber savaşçıların ailelerini Suriye – Türkiye sınırındaki Harem ilçesinin yakınlarında yer alan kamplara doğru çekmeleri isteniyor.

Türkistan İslam partisi üyelerini hedef almayı planlayan tarafların bilgi erişimini engellemek için Heyet Tahrir el Şam lideri Uygur savaşçılarını aşağıdaki konulara ilişkin; Siviller ile bilgi alışverişinde dikkatli olmaları, ikamet ettikleri yerlerle ilgili konularda konuşmaktan uzak durmaları konusunda uyarıda bulundu.

Colani’den gelen uyarıların arasında yer alan önemli bir konuda; mümkün oldukça Çince ve İngilizce konuşmamaları, gerektiğinde Arapçayı kullanmaları vardı.

Suriye ordusunda yüzbaşı rütbesinde bir kişi Al-Hal Net’e yaptığı konuşmada şunları aktardı: Çin yönetimi tarafından güney İdlib kırsalı ve hama kırsalını kuşatan yirmi beşinci ve üçüncü tümene geliştirilmiş askeri teçhizat teslim edildi. Bu teçhizatın içinde 400 km menzilli GY27 radarları ve siber savaşta kullanmak amacıyla sinyal bozucu cihazlar bulunmaktadır.

Yüzbaşı Rewad Ali konuşmasına şöyle devam etti: bu geliştirilmiş teçhizatın sunulmasının ardındaki neden, El-Gab Ovası köyleri, İdlib dağları ve Lazkiye kırsalında yer alan Uygur savaşçılarını hedef almaktır.

Bahse etmeye değer ki; Sincan bölgesinde işlenen ihlaller nedeniyle eski Amerikan Başkanı Trump döneminde Çin yönetimi cezalandırmaya yönelik alınan kararlardan birisi de Türkistanlı partiyi terör listesinde kaldırmaktı.

Amerika Birleşmiş Devletleri Eylül 2002’de Türkistanlı partiyi terör listesine eklemişti. Bu fırsatı kullanarak Çin, Uygur insanlarına yönelik kapsamlı bir saldırı düzenledi ve meşru isteklerini terör olarak tanıttı.

Türkistan İslam Partisi’nin tarih ve eylemlerine gelirsek önümüze çıkan bilgiler; adı geçen parti Çin’in batısında yer alan Doğu Türkistan’da kuruldu ve bilindiği üzere bölgenin sakinleri büyük oranda kendilerini Türk olarak tanıtıyor. Suriye’de partiye bağlı olan savaşçıların sayısı 8 bin savaşçı olarak tahmin ediliyor.

Uygurların Suriye’ye gelme başlangıcı 2013’tu. Türkiye sınırında yer alan sahil dağları ve İdlib’in batı kırsalında ikamet ettiler. Uygurların Suriye toprağına gelmeleri 2014’te göze çarpıcı şekilde arttı ve hatta aileleri de yanlarında görünüyordu.

Suriye’de Uygur savaşçıların varlığı Çin’in için büyük bir endişeydi. Özellikle sahip oldukları savaşma deneyimin ardında, Pekin için ciddi bir risk olarak görülüyorlar ve Çin yönetimi Çin’e dönmelerini engellemek için çaba sarf etmektedir.


هل أعجبك المحتوى وتريد المزيد منه يصل إلى صندوق بريدك الإلكتروني بشكلٍ دوري؟
انضم إلى قائمة من يقدّرون محتوى الحل نت واشترك بنشرتنا البريدية.