İran Suriye’deki elektrik sorununa çözüm bulma kapısından daha geniş ekonomik sektörleri kontrol etmeye yol alıyor

İran Suriye’deki elektrik sorununa çözüm bulma kapısından daha geniş ekonomik sektörleri kontrol etmeye yol alıyor

Şam’da yerel basın raporlarına göre Suriye yönetiminin kontrolünde olan bölgelerde yaşanan uzun süreli elektrik kesintilerinin kaynağı enerji santrallerindeki arızlardır.

Elektrik bakanlığına bağlı bir kaynaktan alıntı yapan raporlara göre enerji santrallerinde devam eden sorunlardan dolayı belli zaman dilimlerinde elektrik kesintileri ve tasarruf adıyla bilenen politikanın uygulama saatlerinde artış yaşanmaktadır.

Tasarruf saatlerinde yaşanan artışın diğer nedenleri, eskimesinden dolayı jeneratörlerin verim düşüklüğü ve bu jeneratörleri çalıştırmak için gerek olan gazın azalmasıdır.

Elektrik sorununa dair yapılan son açıklamalar Nisan ayında elektrik bakanının yaptığı açıklamayı akla getiriyor. Bu açıklamada bir dizi elektrik istasyonuna onarım yapmak için İran ile 124 milyon Euro değerinde bir sözleşmeye imza atıldığı açıklandı.

Bahsedilen sözleşmenin bir anlamı varsa oda İran’ın Suriye’de elektrik sektörü içinde yayılmasıdır, bu yayılmaya zemin hazırlayan taraf sorulursa o da Şam yönetimidir, hatta İran’ın bir kurtarıcı olarak sunulmasına çalışılıyor.

İran’ın nüfuzunu genişletme planı

Elektrik sektöründe yaşanan çöküş ve bu ciddi soruna karşı yönetim acizliğiyle, sektörü yeniden ayağa kaldırmak bahanesini kullanarak kontrolüne alması için sektörü İran’ın önüne seriyor.

Farklı ekonomik sektörlere hizmet sağlayan elektrik sektörünün içini İran’ın kurcalamasının gerçek amacı Suriye’nin ekonomisinde geniş sektörleri kontrol etmek amacıyla yapılan planları desteklemektir.

Elektrik istasyonlarına onarım yapmak için Tahran ile imzalanan sözleşme İran’ın mümkün olduğu kadar Suriyelileri işe alma planını içeriyor. Dolasıyla halk arasında Tahran’a bir sadakat yaratma fırsatı artınca millet içinde daha derin şekilde yayılmak mümkün olacaktır.

Diğer bir bağlamda Şam’ın yapabileceği seçeneklerden birisi elektrik sektörünü özelleştirmektir. Alınabilecek bu karar sektördeki İran’ın nüfuzuna değer katacak. Dolasıyla yeniden imar aşamasında Tahran inşaat ve gelişim sürecinde önemli bir faktör elde etmiş olacak.

Herkesin bildiği üzere İran ciddi ve büyük bir finansal acizlik içindedir, diğer yanda Lira kurunun korkunç düşüşünden dolayı Şam yönetimi elektrik bakanlığını finansal olarak desteklemekte zorlanmaktadır. Dolasıyla sözde çözüm elektriği özelleştirmek olabilir.

İran’ın Suriye’de elektrik üretim alanına girmesi 2019’un sonlarında başlamıştı. Elektrik sistemini geliştirmek, Humus, Lazkiye ve Halep gibi illerde üretim istasyonları inşa etmek konusunda sözleşmeler imzalandı. Bununla beraber elektrik sektörü ve içinde bulunan teçhizatı geliştirmek adına genel bir sözleşme imzalandı.

Son bir bilgi olarak şunu aktarabiliriz; Şam’ın yönetimi tarafından günlük üretilen elektrik miktarı 2700 MW iken, kontrolünde olan bölgelerin günlük ihtiyacı 7000 MW tır ve üretim sürecinde yakıt ve ham gaz kullanılmaktadır.


هل أعجبك المحتوى وتريد المزيد منه يصل إلى صندوق بريدك الإلكتروني بشكلٍ دوري؟
انضم إلى قائمة من يقدّرون محتوى الحل نت واشترك بنشرتنا البريدية.