Suriye yönetimi savaşçılarının aileleri, rejimin sosyal kuluçkası hala savaşmaya hevesli mi?

Suriye yönetimi savaşçılarının aileleri, rejimin sosyal kuluçkası hala savaşmaya hevesli mi?

Suriye yönetimi savaşçıları ailelerinin çektikleri çile, ülkedeki en büyük sosyal sıkıntılarından biridir. Şam yönetimi kendini askerler ve ‘’Halk Savunma Kuvvetleri’nden yaralı, kayıp ve ölülerin aileleriyle ilgileniyor gibi göstermeye çalışsa da ilan edilen tüm maddi yardımlar yetersizdir ve diğer Suriyelilerden daha fazla çeken bu kesimin yoksulluğunu hafifletmeye kâfi gelmemektedir

Suriye yönetimi savaşçılarının ailelerinin aldıkları maddi hediyeler

Yaşam zorluklarının artması ve yönetim savaşçılarının aileleri tarafından yapılan şikayetler ışığında kabine, Halk Savunma Kuvvetleri saflarından askeri operasyonlar sonucunda yaralı olanlara verilen aylık tazminatın yükseltmesiyle ilgili bir karar aldı. Dolayısıyla sakatlık oranı %70 ile %79 arasında olanların aylık tazminatını 110000’den 130000 Suriye lirasına yükseltti. Sakatlık oranı %40 ile %69 arasında olanlara verilen tazminat 100000 Suriye lirasına ulaştı. Ancak savaştan tamamen sakat kalanlara verilen aylık tazminat 140000 Suriye lirası oldu (30 Amerikan Doları eder).

Ancak göze çarpan bir detay var burada; yukarıda rakamları sergilenen tazminat, Halk Savunma Kuvvetleri’ üyesinin ölümüyle durduruluyor. Devlet personeli olarak sayılan askerlerin aldıkları maaş ise vefatlarından sonra ailelerine aktarılmaktadır.

Bu da, emekli askeri personel, asker ve iç güvenlik güçlerinin ölümleri sonrası aileleri tarafından alınan maaşlara %25 zammı onaylayan 2015’te 30 sayılı kararnamenin çıkarılmasının ardından geldi. Böylece ölü askerin rütbesine göre, aileler 60 ile 120 bin Suriye lirası arasında değişiklik gösteren maaş almaktadır.

Bundan ziyade, ölü askerlerin aileleri başka avantajlara da sahipler. Bu avantajların arasında ölenlerin eşlerine veya eşlerinin istedikleri çocuğuna otomatik olarak yenilenen yıllık sözleşmeler şekilinde devlet kurumlarında çalışma imkânı sunmak vardır. Ölen askerlerin çocuklarına, kamu kurumları tarafından yürütülen yarışma ve testler kapsamında dolduracak boş kontenjanların %50’si verildi.

Diğer avantajlardan birisi, savaş nedeniyle sakat kalan askerler ve ölü askerlerin ailelerine kiosk (gazete, sigara ve benzer ürünler satan büfe) açma ruhsatı vermek. Ancak bu büfelerin sayısında yaşanan artış nedeniyle Suriye yönetimi büfe sahiplerine 2022 sonuna kadar kapatmaları için süre verdi. Suriye yönetimi savaşçıları ailelerinin yenilenme talep etmeme şartıyla, geçtiğimiz aralık 22’sinde büfelerin yenilenmesi kabul edilmeyen bir yıllık çalıştırma izni verildi.

Suriye yönetimi savaşçılarının aileleri lehine, yerinden edilenlerin mallarının çalınması

Suriye yönetimi savaşçılarının ailelerine cömertçe verilen hediye ve yardım kapsamında Yaralı Vatan Projesinin idaresi tarafından, sakatlık oranı %40 ile %69 arasında olan Halk Savunma Kuvvetleri’nin üyelerine sağlık sigorta kartının çıkarıldığı duyuruldu. Eskiden söz konusu kart sadece büyük oranda sakatlığa uğrayanlar ve tamamen sakatlığı olanlara veriliyordu.

Yaralı asker ve polisler için geçerli olduğu gibi, askeri hastanelerde tedavi görme hakları olmadığından, verilen kartı kullanarak Halk Savunma Kuvvetleri özel hastanelerden tedavi alma hakkına sahip oldular.

Sunulan diğer yardımlar çerçevesinde, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın eşi Esmaa el-Akhras tarafından yönetilen Yaralı Vatan Vakfı, Suriye sahil bölgesindeki Suriye yönetimi savaşçıları ailelerine yönelik yardım operasyonları sürdürüyor. Adı geçen vakıf, bazı muhalif kaynaklar tarafından yerinden edilenlerin mallarına el koymak ve bu mallardan elde edilen geliri Şam yönetimi yanlısı ailelere destek vermek amacıyla kullanmakla suçlanıyor.

Bu bağlamda, muhalif olan Suriyeli Hukukçular Derneği’nin üyesi Avukat Abdul-Nasir Huşan ‘’Yaralı Vatan Vakfı’nın Kuzey Hama kırsallarında binlerce dönüm tarım arazilsine el koyduğunu’’ vurguladı. Al-Hal Net’e şunu da açıkladı: vakıf bölgedeki zeytin bahçelerine el koydu, bu bahçeleri kiraya vererek yatırım yapmaya başladı. Aynı zamanda 2020’de düzenli kuvvetlerin kontrol ettiği bölgelerde büyük sayıda bulunan balık çiftliklerine el koydu. Bununla beraber gayrimenkul ve diğer mülkler de vardır.

Suriye yönetimi savaşçılarının ailelerine verilen, kırıntılardır

Yerel paranın değer kaybetmesi ve piyasayı kaplayan korkunç enflasyona bakarak, Suriye yönetimi savaşçılarının ailelerine verilen tazminat muhalif olan gazeteci Bessam El-Yusuf’un nitelemesine göre kırıntıdır.

Muhalif gazeteci Al-Hal Net’e şunu aktardı: yetkililer, savaşçıların ailelerini kendilerinden bekleleni yapan köle sayarak hareket ediyor. Dolasıyla savaş operasyonlarında uğradıkları sakatlıklardan dolayı çektikleri acıyı hafifletmek amacıyla, ilaç almak için birden fazla kuruma başvurmak zorundalar.

El-Yusuf, büyük sayıda Suriye yönetimi yanlısı yaralısı ve ölüsü bulunan sahil bölgesine ve genel olarak yaralı askerlerin çoğunun yaşadığı fakirlik ve yoksulluğu gösteren sosyal medya videolarına işaret etti.

Suriyeli gazeteciye göre sorun düzenli kuvvetlerin savaşçıları ve yanlısı olan milis üyeleri, özellikle Alevi olanların önünde savaştan firar etme seçeneği bulunmamaktatır. ‘’ Alevi ortamlarında, Süveyde ilinde olduğu gibi, firar eden askerleri koruyan bir taraf yoktur. Ajanların büyük sayısından dolayı Alevi gençlerinin zorunlu askerlikten kaçma şansları bulunmuyor.’’

Konuşmasına devam eden el-Yusuf ‘’ tabi ki bu da Alevi mezhebinden gelen Suriyelilerin çoğunun gençlerini ölüme göndermeye hazır oldukları anlamına gelmiyor. Alevilerin Esad rejimine düşmanlık yapmanın absürt olduğunu idrak etmeleriyle beraber, çocuklarını zorunlu askerlikten kurtarmak için her ay rüşvet olarak para ödüyorlar veya Suriye’den göç etme yollarını araştırmak zorunda kalıyorlar.’’

Zorunlu askerlik yerine gönüllülük 

Zorunlu askerliği yapmamak amacıyla özellikle sahil bölgesinden gençlerin göç etmesine ilişkin Al-Yusuf’un konuşması, Alevi toplumu gençlerinin Irak Kürdistan bölgesi, Irak, Sudan, Mısır ve Suriyelilere vize veren diğer ülkelere göç etmeleriyle ilgili bilgilerle kesişmektedir.

 Al-Hal Net’e konuşan Suriyeli Avukat Urwa Susi’ye göre bunun nedeni Suriye yönetimi savaşçıları ailelerinin yaşadığı felaket durumlardır , ‘’gençleri askere göndermeyi reddetmek halk arasında bir fikir birliği olmuştur’’.

Lazkiye kırsalından gelen Avukata göre ‘’yönetim yanlısı savaşçıların aileleri zorunlu askerliğe karşı olan eski heveslerini kaybetmiş durumunda. Ancak bu durum güvenlik güçleri, askeri kolej ve okullara gönüllü olarak yönlenmek için geçerli sayılmaz’’.

Burada Susi’nin bakış açısına göre hatırlatmak gerekir ki ‘’ yoksulluk ve iş imkanlarının yokluğundan Suriye’nin sahil bölgesinin halkı, düzenli kuvvetlere ve milislere gönüllü olarak katılama oranında artış kaydetmektedir’’.

Suriyeli avukat ‘’ Suriye sahil bölgesindeki milislerin etkisini sınırlandırmaya dair Rusya tarafından sarf edilen çabalar, gençleri askeri kolejlere gönüllü olarak katılmaya itiyor’’ ve ‘’el-Haris, Çöl Şahinleri ve Deniz Komandoları Alayı gibi gönüllü gençlere bir gelir sağlayan birçok milislerin ortadan yok olduğuna’’ işaret etti.

هل أعجبك المحتوى وتريد المزيد منه يصل إلى صندوق بريدك الإلكتروني بشكلٍ دوري؟
انضم إلى قائمة من يقدّرون محتوى الحل نت واشترك بنشرتنا البريدية.