Palma’da ölümcül saldırıdan sonra, IŞİD yine ön plana çıkıyor, Mozambik ve Afrika radikalleri ile olan ilişkilerine dair gerçekler…

Palma’da ölümcül saldırıdan sonra, IŞİD yine ön plana çıkıyor, Mozambik ve Afrika radikalleri ile olan ilişkilerine dair gerçekler…

Güvenlik analistlerine göre Afrika kıtası çapında aşırıcı IŞİD örgütünü destekleme ve etkisini büyütmek amacıyla propagandalar organize edilmektedir.

Mozambik’in kuzeyinde küçük limanı olan Palma şehrinde gerçekleştirilen saldırı ardından IŞİD’e ilişkin endişeler ortaya çıktı, bu saldırıda şehir, 150 savaşçıdan oluşan bir silahlı grup tarafından istila edildi ve sonucunda aralarında yabancı müteahhitlerin de olduğu onlarca sivil öldürüldü.

The National sitesi tarafından yayınlanan bir rapora göre örgütün destekçileri dünya çapında bu saldırıyı kutladı, sonra terör örgütüne ait gizli bir ağ yoluyla şehrin işgal altına alındığı ilan edildi.

Gizli iletişim ağı

Rapora göre IŞİD’in merkezi liderliğinin Mozambik ile ilgilendiği, örgüt ile Afrika’daki üyeleri arasında uzun süreli iletişimler olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır.

Aşırılıkla mücadele uzmanı olan Charli Winter, network uzmanı Abdullah El-Remmun ve istihbarat eski mensupları tarafından kurulan ExTrac adlı olan istihbarat kaynağı yoluyla bu bilgiler paylaşıldı.

Bazı uzmanlara göre operasyonları planlarken gereksiz dikkat çekmemek için son beş ayda IŞİD merkezi liderliğinin emri ile Mozambik’te örgüt tarafında stratejik bir sessizlik uygulandı.

Öyle görünüyor ki örgüt odak noktasını şimdi Ortadoğu’dan Afrika’ya çevirdi, özellikle Batı Afrika sahilinde sorunlu Mali ülkesine. Geçtiğimiz aralık ayında 15 bin askerden oluşan Birleşmiş Milletlere bağlı olan askeri bir kuvvete Britanya’dan 300 asker katıldı.

Mozambik’te Cabo Delgado bölgesinde isyancıların düzenlediği saldırı gününe kadar, Afrika’da son yıllarda nispi bir istikrar yaşanıyordu.

Bu saldırıda isyancılar Palma limanını ele geçirdi, limanın yakınında yer alan ve Fransız Total grubu tarafından yönetilen büyük bir doğal gaz projesinde çalışanlar çekildi ki bu projeden 2024’te üretim beklenmektedir.

Al-Şabab adı ile bilenen isyancılar İslami bir Hilafet kurma girişiminde, Cabo Delgado bölgesindeki kasaba ve köylerde 800’den fazla saldırı düzenledi, ondan dolayı 2700’den fazla kişi öldürüldü ve 750 bin yakın kişi yerini terk etti.

Şüphe çerçevesinde yer alan nüfuz üçgeni

Mozambik isyancılar ile IŞİD örgütü arasında bir bağ olduğunu ispat etme yönünde, aşırılıkla mücadele uzmanı Doktor Charli Winter, araştırmada Somali, Mozambik ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasında yer alan nüfuz üçgeni üzerinde durulduğunu vurguladı.

Winter şunu söylüyor: bazı farklı olaylar, bu üç ülkenin arasında üye, silah, deneyim akımı olduğunu gösteriyor. Örgüt, kurduğu ticari şirketler ağını kullanarak propagandasını yapmaktadır.

Mozambik isyancıları ile IŞİD arasında bir ilişki olduğunu bazı analistler tarafından itiraf ediliyorsa da, diğer yandan bu yerel isyanın kendi vahşi amaçlarını yürütmek için IŞİD adını kullanıldığını düşünen analistler vardır.

Diğer bir teoriye göre Palma saldırısı isyancıları ve destekçilerine, gıda, cephane ve bankalardan nakit çalmak büyük bir ödüldü.

Ayrıca Mozambik isyancıları Kongo’nun doğusundaki aşırılıkçılar tarafından askeri eğitim aldıklarına dair kanıtlar vardır, özellikle Palma saldırısında etkili olan havan topları kullanma konusunda.

Aynı zamanda 2017’de oraklar kullanmaktan hassas bombalama operasyonlarına geçmeleri, Mozambik’te IŞİD’in ilerlemesinin(gelişiminin) kesin bir kanıttır.

Mozambik isyancılarının, komşu Tanzanya ve belki de Somali’den savaşçılarla desteklendiğine dair ihtimaller vardır, bundan dolayı sayılarında büyük bir artış görüldü.

Mozambik hükümeti büyük ölçüde yabancı askeri müteahhitlere itimat etmişken, şimdi isyan ile mücadele etmek için Batılı ülkelerden yardım istemektedir. Aynı zamanda Britanya, Amerika ve Portekiz tarafından askeri eğitim sunulmaktadır.

Gelişmiş ve birleşmiş isyancılar

Doğu Afrika’da eski istihbarat analisti olan Jasmine Opperman şunu söylüyor:

Mozambik’teki olaylar isyancıların ne kadar gelişmiş ve birleşmiş olduğuna dair yeni bir göstergedir, bu konu göz ardı edilmemeli ve hafife alınmamalıdır, çünkü sadece Mozambik için değil bütün bölgeye ciddi bir tehlike kaynağıdır.

Uluslararası Stratejik Araştırma Enstitüsü’nde ekonomi analist olan Binyamin Bittriny şunu söylüyor: 2017’de, Irak ve Şam’da örgütün yenilmesinden iki yıl önce, isyancıların IŞİD liderliğiyle kurduğu ittifak, Mozambik çatışmalarında bir dönüm noktasıdır.

Binyamin Bittriny ekleyerek: bir bölgede örgüt kendi köklerini yayararak akıcı bir şekilde yerel toplumla geniş ilişkilere sahip olabilmektedir. Bu yüzden bence Mozambik aşırılıkçılar için uzun süreli sıcak bir nokta olabilir.

Konuşmasını şöyle devam ediyor: yoksulluk sorununa bir çözüm bulana kadar bu savaş devam edecek, çünkü saydam olmayan ve son derecede kopuk kuruluşlara sahip olan bir devlette yoksulluk tüm faktörleriyle uzun süreli bir savaşa yol açmaktadır.


هل أعجبك المحتوى وتريد المزيد منه يصل إلى صندوق بريدك الإلكتروني بشكلٍ دوري؟
انضم إلى قائمة من يقدّرون محتوى الحل نت واشترك بنشرتنا البريدية.