Heyet Tahrir el-Şam Uluslararası bir itiraz olmamasına dikkat ederek Suriye kuzeybatısını tamamen kendi kontrolü altına almaya çalışmaktadır. HTŞ farklı yollarla halk arasında daha geniş bir taban inşa etmek istiyor ve lideri Ebu Muhammed el-Colani bölgenin istikrarının garantörü olarak göstermeye çalışıyor.

HTŞ planı farklı ekonomik sektörleri kontrol etmeyi içeriyor. Örneğin İdlib Üniversitesinin milyon dolar tutarındaki geliri, diğer yanda (Watad) yakıt şirketi HTŞ’ye bağlı olan hükümete büyük kazançlar sağlıyor (Kurtuluş Hükümeti HTŞ’nin idari kolunu oluşturuyor) ve son zamanlarda bölgenin elektriğini HTŞ’ye bağlı bir şirket tarafından sağlanmaktadır.

Türk çabalarıyla bir proje

HTŞ’ye yakın bazı yerel kaynaklar Al-Hal Net’e şu detayları aktardı: Türkiye ile sınır şeridinde yer alan, yerinden edilenlerin kamplarına bir alternatif olarak, bu yılın başından itibaren El-Colani İdlib’de inşa edilen konut projelerinin sayısını arttırdı.

Kaynaklar; projeleri sahada uygulanma aşamasına getirmek adına AFAD ve İHH gibi kuruluşlarla iş birliği kuran El-Colani’ye ek bir finansal kazanç sağlandı.

Aynı zamanda bu projelerden elde edilen kar sadece finansal değil, tamamlanan her projenin %40’ı HTŞ’nin payı olarak veriliyor. Bu konutlar savaşçıların ailelerine veya bağlılıklarını kazanmak istenilen ailelere veriliyor. Böylece HTŞ’ye ek olarak sosyal alanda da fayda sağlanmış oluyor.

Al-Hal Net’e konuşan kaynaklara göre ‘’projeleri takip ve kontrolünü kurtuluş hükümetin Kalkınma Bakanlığı yapıyor. Buna karşılık Bakanlık AFAD ve İHH’nin yapacağı her projede %40 vergi almış oluyor. Diğer yanda inşaat malzemelerinin tedarikini yapan HTŞ burada da yüksek miktarda kar sağlarken kendi payına düşen evleri de kiralık veya geçici bir şekilde Suriye güneyi ve doğusundan gelen savaşçıların ailelerine veriliyor.

 İnşa edilen projelerdeki konutlar 40 metre kare alana sahip. Bu projeler Kafr Lusin, Harbnuş, Maarat Misrin ve Al Dana ilçelerinde yer almaktadır. Yeni başlanması planlanan projeler ise Babska, Deyr Hassan ve Al-Bardakani ilçelerinde yer almaktadır.

Tek lider ve popüler bir taban

Kaynakların açıkladığı bilgilere göre El-Colani’nin bu konutları imar ettirmesinin arkasındaki gerçek faktör Türkiye’nin talebi, projeyi hayata geçirmek için ilk adım 2019’un ortasında atılmıştı böylece Türkiye tarafından umulduğu gibi sınır şeridinde yer alan tüm çadır ve kamplar sınırdan 10 ile 15 km ye kadar uzaklaştırılıyor.

Bu planın arkasında, El-Colani’yi bölgenin tek lideri olarak göstermeyi amaçlayan bir anlaşma var. Anlaşma doğrultusunda Türkiye, El-Colani’nin imajını parlatmaya çalışıyor ve liderliğini yaptığı örgütün dağıtıldığını ve diğer ılımlı gruplarla birleştiğinin ideasında bulunuyor.

Bu proje, askeri çevrenin dışında Türkiye ile daha etkin bir iş birliği kurmak için El-Colani’nin kullandığı en güvenilen araçtır. Bu da HTŞ’nin halk arasındaki kabullenme seviyesini artırmaya ve liderliğine yeni bir imaj yaratmaya yardımcı olan bir durumdur.

Siyasi hırs

Terörist grupları ilgili araştırmacı olan Ömer Faruk’a göre Colani şimdiki dönemde yerleşim birimlerini imar etmekle ve Suriye halkının haklarını savunan biri olarak görünerek kendisine halk arasında bir meşruiyet sağlamaya çalışıyor.

Al-Hal Net’e konuşmasında; El-Colani, HTŞ’yi Suriye kuzeyindeki halkı kucaklayan, tüm taraflarla diyalog kurabilen dini ve siyasi bir örgüt olarak göstermeye çalışmaktadır.

 Faruk aşağıdaki detayları vurgulayarak şöyle devam etti; El-Colani’nin Afgan Taliban modelini Suriye’de uygulamaya ve HTŞ’nin aşırılık yanlısı milis varlığını siyasi bir varlığa dönüştürmeye dair bir hırsı var. Bunlarla beraber HTŞ’nin itibarını, yıllarca işlediği terör suçlarından temizlemeye, El-Kaide ve IŞİD gibi tekfirci örgütlerle olan bağlarını kesmeye çalışıyor.

Faruk konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: yukarıda bahsedilen adımların gerçekleştirmesi için, El-Colani imajını temizlemek ve onu diğer milis liderlerinden farklı bir şekilde gösterilmesi gerekiyor. Böylece HTŞ, siyasi yapılar tarafından Suriye’de iktidara ulaşmaya çabalayan bir siyasi parti olarak kabullenilecek.


هل أعجبك المحتوى وتريد المزيد منه يصل إلى صندوق بريدك الإلكتروني بشكلٍ دوري؟
انضم إلى قائمة من يقدّرون محتوى الحل نت واشترك بنشرتنا البريدية.