Hizbullah Avrupa’nın genelinde özellikle Fransa’da kendi fikir ve ideolojisini yaymakla kalmamaktadır. Bunun yanı sıra patlayıcı madde depoluyor ve uyuşturucu madde satma yoluyla faaliyetlerine finans sağlıyor.

Fransız Le Point dergisi tarafından yayınlanan rapora göre Ortadoğu’da İran’ın askeri kanadı sayılan Lübnanlı Şii milisler, Avrupa ve özellikle Fransa’da geniş yayılma alanına sahiptir.

Bu bilgileri, Fransız yargısı tarafından bir suç çetesine katılmakla suçlanan kişi Mazın Al-Atat ortaya çıkarttı. Bahsi geçen çete Lübnanlı-Fransız bir ağın parçasıdır. Kolombiya kaynaklı uyuşturucu madde kaçaklığını yapan çetelerin parasını bu ağ yoluyla aklıyordur.

Paris’te 2018’in sonunda Al-Atat dahil olmak üzere 13 sanık hakkında askıya alınan, iki yıl ile dokuz yıl arasında değişen hapis cezaları çıkarıldı.

Para aklama döngüsü Fransız dergisi tarafından bu şekilde açıklandı; uyuşturucu madde kaçaklığından elde edilen nakit para, ağın üyeleri tarafından mücevher, saat ve lüks arabalar alarak kullanılıyordu. Lübnan ve Afrika batısında geri satılıyordu, paylarını aldıktan sonra aklanan para Kolombiyalılara döndürülüyordur.

Paranın önem ve ağırlığı

Fransız Uyuşturucu ile Mücadele Birimi tarafından yapılan ve içinde Fransız istihbaratının katkısı bulunan ‘’Pirinç Operasyonu’’ sonucunda bahsi geçen ağ dağıtıldı.

Le Point raporuna göre Fransa’da Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen dernekler tarafından para toplanıyor. ‘’Al-Qard Al-Hasan’’ derneğinin veri tabanı 29 Aralık 2020’de Spiderz adıyla tanınan bir grup tarafından hacklendi. Bu dernek Lübnan’da küçük kredilerin en büyük finansmanı sayılmakta ve Hizbullah bünyesinde önemli bir halkadır. Amerika, terörist faaliyetleri finanse etme suçuyla 2007’de bahsi geçen dernek hakkında yaptırımlar uyguladı. Lübnan’da bankacılık sektörü yıkılma yaşamasına rağmen bu dernekte refah yaşanıyordu.

Patlayıcı maddeler

Rapora göre Hizbullah, faaliyetlerini destekleyen Fransız pasaportu taşıyan kişileri bulmakta zorluk çekmemektedir.

Bulgaristan’da 2012’de beş İsrailli turist ile şoförleri öldüren intihar bombacısı, Lübnanlı-Fransız çift uyruklu bir kişiydi.

Kıbrıs yetkilileri tarafından 2015’te Ulusal Bilim Araştırma Merkezi’nde Lübnanlı bir araştırmacı yakalandı ve sekiz tondan fazla amonyum nitrat bulundu.

Londra’da aynı yılda 12500 adet ilk yardım seti toplama suçuyla Lübnanlı-Britanyalı çift uyruklu bir kişi yakalandı. Bahsetmeye değer ki; 12500 ilk yardım seti 3 ton amonyum nitrat içirmektedir.

Geçen yıl Almanya, Hizbullah faaliyetlerini yasakladığında bu kararın nedeni, ülkenin güneyinde dev miktarda jel şeklinde depolanmış amonyum nitrat keşfetmek olduğunu açıkladı. Ve defalarca bu işin arkasında duran Hizbullah’tı.

Lojistik hizmetleri

Amerika Dışişleri Bakanlığında terör ile mücadele koordinatörü olan Nathan Silz 17 Eylül 2020’de video yoluyla gerçekleşen seminerinde şöyle bir açıklamada bulundu ‘’ Hizbullah 2012 yılından beri Avrupa’nın dört bir yanında amonyum nitrat için saklama yerleri inşa etti. Maddeyi içeren ilk yardım setlerini oralara taşımaktadır’’.

Konuşmasına devam ederek ‘’ depolanmış madde Belçika, Fransa, Yunanistan ve İtalya üzerinden taşındığını söyleyebilirim. Fransa, Yunanistan ve İtalya’da büyük miktarlarda amonyum nitrat bulunup yok edildi. Ve bu faaliyetlerin hala devam ettiği düşüncesine yönlendirilen sebeplerimiz var ‘’.

Fransız uzmanlara göre Hizbullah, ağırlıklı olarak Fransa’da lojistik faaliyetleri yürütmektedir. Bölgeye İslami gruplar tarafından patlayıcı maddeler taşınacaksa bu operasyonun Lübnanlı partinin adı altında olmayacağı düşünülüyor.

İsrail’de Alma Araştırmalar Merkezi kurucu ve başkanı olan Sarit Zahavi’ye göre yıllardır Ortadoğu’da olduğu gibi Avrupa’da da Hizbullah’ın yükselişine dikkat ediliyor. ‘’ Hizbullah adını kullanmadan yine de dini dernekler kurularak suçlara katılmak mümkündür ‘’.

‘’Aynı zamanda finansal olarak Şii milislerden kaynaklayan tehlikeye işaret etmek gerekir. İran’dan gelen maddi destek Hizbullah’ın parasının sadece 70% ini temsil ediyor. On yıllar boyunca terörist grup kendi kendini finanse etme konusunda başarılı oldu ve Avrupa onların çalışma alanlarından biridir ‘’.

Fransa’daki İran yanlısı hareket, Lübnanlı milisler ile bağı olduğunu söylenen birkaç cami ve İslami kültür merkezileri yoluyla temsil ediliyor.

Fransa’nın Kuzeyinde yer alan Grande Synthe’te El-Zehraa merkezi uzun zaman istihbaratın odaklanma noktasıydı. Merkezin sorumlusu Yahya El-Kawasimi Hizbullah’a desteğini hiçbir zaman gizlemedi.

Bugün ve birçok yargı kararının ardında El-Zehraa Merkezi de dahil olmak üzere İmam Humeyni’ye desteği olan taraflar kendi faaliyetlerini bitirmek zorunda kaldı. Temyiz mahkemesi bu ay içerisinde El-Zehraa Merkezi bir siyasi partiye destek verip vermediğiyle ilgili karar verecek.

Fakat 60 yaşındaki El-Kawasimi’nin, interneti ve özellikle youtube’u kullanarak siyasi ve dini videoları paylaşan on binlerce müridi vardır. Ortam değişti ancak fikirler aynıdır! Fransa’nın Hizbullah’la işi henüz bitmedi.


 

هل أعجبك المحتوى وتريد المزيد منه يصل إلى صندوق بريدك الإلكتروني بشكلٍ دوري؟
انضم إلى قائمة من يقدّرون محتوى الحل نت واشترك بنشرتنا البريدية.