Rus güçleri İdlib güneyinde yer alan bir Türk askeri üssünün çevresine ateş açtı

Rus güçleri İdlib güneyinde yer alan bir Türk askeri üssünün çevresine ateş açtı

Suriye’nin kuzey batısında İdlib’e bağlı  Zawiya dağında yer alan bir Türk askeri üssü bugün (perşembe) Rus savaş uçakları tarafından ateş altına alındı.

İdlib’deki Al-Hal Net muhabirine konuşan yerel aktivistlere göre; Hmeymim askeri havaalanından kalkan bir Rus savaş uçağı, İdlib’in güneyinde El-Bara kasabasında yer alan Türk askeri üssünü dört hava saldırısıyla hedefe aldı.

Aktivistlerin açıkladıklarına dayanarak; Rus hava saldırısı Türk üssünden 300 metre uzaklıkta gerçekleştirildi. Söylemek gerekir ki; hedef alınan bu Türk askeri üssü Zawiya dağının güney girişindeki coğrafi konumundan dolayı bölgede en önemli Türk üssü sayılmaktadır.

Bölgede gerçekleştiren saldırılarla ilgili devam edersek; Suriye rejim güçleri tarafından bu sabah İblin köyünde topçu mermileri ile bir eve düzenlenen saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 14 sivil yaralandı ve öldürüldü.

Görüldüğü gibi rejim güçleri ve destekçisi olan Rusya tarafından haziran ayından bu yana düzenlenen saldırıların şiddet ve yoğunluğunda artış yaşanıyor. Ve bu yoğun saldırılardan en büyük pay özellikle Zawiya dağı ve Gab ovasında görülmektedir.

Bu çerçeve de imzalanan anlaşmalardan birisi; 2020 mart ayının sonlarında Suriye’nin kuzey batısında gerçekleştirilen askeri operasyonları durdurmak amacıyla Rusya ve Türkiye arasında imzalanmıştı.

Daha yakın tarihlerden bahsedersek; Rusya, Türkiye, İran, Suriye yönetimlerinin temsilcileri ve Ankara’dan desteklenen muhalefet gruplarının temsilcileri tarafından bu ayın sekizinde Astana görüşmelerinin 16.turu düzenlendi. BM Suriye özel temsilcisi Geir Pedersen yanı sıra Birleşmiş Milletler, Ürdün, Irak ve Lübnan’dan gözlemciler katılımda bulundular.

Görüşmelerin nihai açıklamasına göre; Suriye’nin kuzey batısında özellikle İdlib’de yaşanan askeri sakinliği desteklemek amacıyla imzalanan tüm anlaşmaların uygulanması istendi. Ve bu adımın arkasında durularak Suriye’nin kuzey batısında ‘’ askeri olmayan ‘’ bir bölgenin kurulacağı ilan edildi.


هل أعجبك المحتوى وتريد المزيد منه يصل إلى صندوق بريدك الإلكتروني بشكلٍ دوري؟
انضم إلى قائمة من يقدّرون محتوى الحل نت واشترك بنشرتنا البريدية.