Rusya yönetiminin Savunma Bakanı Sergey Şoygu aracılığıyla Ortadoğu’dan Ukrayna’daki devam eden savaşta Rus kuvvetlerinin yanında yerini almaya hazır on altı bin gönüllü olduğuna dair yapılan açıklamadan sonra Ukrayna’daki Suriyeli paralı askerlerle ilgili haberler, sosyal medya platformları ve televizyon ekranlarında Suriyelilerin arasındaki tartışmalar geniş bir alanı kapladı. Yerel ve uluslararası arenada büyük ilgi ve etkileşim gördü.

Şoygu’nun yaptığı açıklama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin liderliğinde Rus Ulus Güvenlik Konseyi’nin bu ayın toplantısının ardında geldi. Açıklama sırasında Şoygu Rusya’nın Ukrayna’ya gitmek ve kendi kuvvetlerinin saflarına katılmak isteyen savaşçıları taşımaya hazır olduğunu dile getirdi.

Şoygu: bu adım, ne yaptıklarını anlamayan Ukrayna rejiminin batılı vaftiz babalarına karşılık verme bağlamındadır. Rusya medyasına göre Ukrayna’ya savaşçı yollamak için dünyanın her tarafından paralı asker toplanıyor. 

Paralı Asker Alım Savaşı 

Bu bağlamda Wall Street Journal gazetesinin aktardığı ABD’li yetkililerin sözlerine göre ‘’Rusya, Ukrayna’da savaşmaları için şehir gerilla savaşında deneyimli Suriyeli paralı askerleri alıyor’’.

Dört yetkilinin Amerikan gazetesine aktardığı göre yirmi dört Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik savaş başlatan Moskova beklenmeyen bir direniş ile karşı karşıya geldi. Son günlerde şehirleri kontrolüne almak amacıyla Suriye’den savaşçı toplamaya başladı.

Aynı bağlamda ABD’li bir yetkilinin gazeteye verdiği demeçte: bazı Suriyeli paralı askerler zaten Rusya’da bulunuyor. Konuyla ilgili daha fazla ayrıntı vermeden ‘Ukrayna’daki muharebelere katılmak adına hazırlanıyorlar’ dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad daha önce Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonunu desteklediği belirtmişti. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlangıcında Putin ile yaptığı görüşme sırasında ‘Rusya bugün sadece kendini değil, dünyayı, adaleti ve insanlık ilkelerini de savunmak durumunda’’ dedi.

Beşar Esad: Suriye ve Rusya’da iki ülke ordularının savaştığı düşman aynıdır. Suriye’de aşırılık Ukrayna’da ise Nazizm. Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın duyurduğuna göre yirmi bin yabancı savaşçı muharebe bölgelerinde Ukrayna’nın direniş gruplarında yerlerini almaya hazırlar.

 Birkaç internet sitesinde yayınlanan videoların birinde Rus kuvvetlerine karşı savaşmaya gelen İngiliz gönüllüler Ukrayna’ya vardığında gelenlerden birinin şunları söylediği ortaya çıktı: Benim adım Jackson, bu toprağa geldim ve Ukrayna için zafer elde etme konusunda katkımda olacağını umuyorum. Jackson konuşmasına şunları da ekledi: buraya gelenlerin hepsi yüksek eğitimlidir. Bu savaşa katılmanın sebebi sivillere yönelik suç işlenmesi, çocukların bombalanması ve kadınların istismara uğranmasına karşı durmak ve bütün bunları durdurmaktır.

Ukrayna’dan Suriyeli paralı askerlere uyarı; sizi nasıl ağırlayacağımızı biliyoruz.

Ukraynalı ünlü gazeteci ve TV sunucusu olan Dmitri Goron Facebook sayfasında yayınladığı bir videoda şunları aktardı: Rus askeri liderleri özellikle Alexander Krinkeviç, Ukrayna’ya bazı Suriyeli paralı askerleri getirmeye çalışıyor ve ödenecek aylık maaşlarının yaklaşık bin sekiz yüz dolar olacağı sözü veriyorlar.

‘’Rusya’nın getirdiği paralı askerleri güzel kadınlar ile dolu Ukrayna’da bedava bir cinsel hayat elde etme hayalıyla cezbediyor’’. Goron, kandırılan Suriyelileri ‘’Ukrayna’ya gelin ve Rus askerlerine bize saldıklarında davrandığımız gibi sizi kesinlikle ağırlayacağız’’ diyerek tehdit etti.

Wagner Grubu, Ukrayna’da Suriyeli Paralı Asker Getirmeyi Tercih Etmiyor.

Al-Hal Net ile yaptığı telefon görüşmesinde siyasi analist Firas Borazan’a göre Suriyeli paralı askerlerin Rus makamları tarafından Ukrayna’ya taşımaları uzak bir ihtimaldir. Nedenlere gelirsek; en önemlisi bu savaşçılar Rusçayı konuşacak seviyede değiller. İkincisi; Ukrayna’daki hava koşullarıdır. Bildiğimiz üzere yılın bu döneminde sıcaklık derecesi sıfırın altına düşüyor.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de ikamet eden Borazan: Rus Savunma Bakan’ının açıkladığı ve Putin tarafından teyit edilen sözler, birkaç Batılı ülke tarafından savaşçılara özellikle profesyonel olanlara Ukrayna’da gönüllü olarak savaşmaya kapı açtıklarını açıklandıktan sonra, karşılık verme ve kışkırtma niyeti ile yapılan açıklamalardır.  

Siyasi analistin açıkladığına göre paralı asker alım alanında çalışan Rus Wagner şirketi baştan beri savaştaki yerini almış ancak Ukrayna’da Suriyeli paralı askerlere değil, Sırbistan ve Baltık ülkelerinden gelenlere güveniyor. Borazan, Ukrayna’da savaşan bu paralı askerleri gördüğünde siyah üniforma giydikleri ve kollarına beyaz bağcıklar taktıklarını belirtti. Konuşmasının sonunda Borazan: Rus ordusunun unsurlarının çoğu gönüllü veya zorunlu hizmete alındığından, Rus güçlerinin saflarında deneyimli asker eksikliği sorununun yaşanmasını söyledi.

Suriyeli paralı askerler Esad’ın yeniden kabullendirilmesini önlemek içindir

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin açıkladığına göre Rusya’dan destekli Sekizinci Tugay içinden bazı kaynaklar: tugayın Ukrayna savaşında Rusya’nın yanına savaşmak üzere savaşçı gönderme niyetinin olmadığını vurguladı. Öte yandan İran’a bağlı milislerin şu ana kadar böyle bir niyeti yok.

Bununla beraber adı geçen gözlemevinin kaynaklarına göre Tuğgeneral Süheyl el-Hasan liderliğindeki Suriye Silahlı Kuvvetleri’nin yirmi beşinci tümeni, Ukrayna savaşında Rusya’yı desteklemek amacıyla paralı asker göndermeye hazır olduğunu belirtmişti. Savaşa katılmak isteyenlerin isimlerini kaydetme sureci, Rus Wagner şirketi ile işbirliği yaparak devam ediyor. Ancak bugüne kadar hiçbir paralı asker gönderilmedi.

Al-Hal Net ile yaptığı röportajda siyaset araştırmacısı Macid Alluş şunları aktardı: Rusya ağırlığında bir ülkenin yerdeki güç dengesini değiştirmek veya başlattığı savaşa siyasi örtü sağlamak adına Ukrayna’da birkaç Suriyeli paralı askere ihtiyaç duymasının mantıksız olduğu inancında. 

Araştırmacı Alluş şunları da ekledi: Rusya tarafından Suriyeli paralı asker alınmasına yol açan belirli bir etkeni yorumlamak zor ve bu durumdan yararlanarak Beşar Esad’ı işlenen uluslararası hukuk ihlallerine daha da fazla dahil etmeye çalışıyor. Böylece Rusya’nın savaş nedeniyle kritik durumunu kullanarak Esad’ı yanına çekmek ve yeniden kabullendirilmeye çalışan Batılı ülkelerin önünü kesmiş olur. Konuşulan diğer ihtimale göre bu adım Rusya’nın Ukrayna’da şehirler içinde sokak savaşına hazırlık yaptığı anlamına gelebilir. Bu durumda Suriyelileri ve diğer Ortadoğu bölgelerinden gelenleri kullanarak Rusya halkı arasında yaşanan can kayıplarını azaltır ve Putin’in savaş kararına karşı halkın kızgınlığını yatıştırır. 

Konuşmasını sonlandıran Alluş: Ukrayna’ya gitmek isteyen Suriyeli paralı askerlerin istihdam edilmesindeki başarı, Şam yönetiminin kontrolünde olan bölgelerde hayat şartlarında yaşanan felaketin büyüklüğünden kaynaklı olabilir. Yüzlerine bütün yollar kapatıldıktan sonra yabancı bir savaşa katılmak onların tek kurtulma şansı haline gelmiş olabilir.

هل أعجبك المحتوى وتريد المزيد منه يصل إلى صندوق بريدك الإلكتروني بشكلٍ دوري؟
انضم إلى قائمة من يقدّرون محتوى الحل نت واشترك بنشرتنا البريدية.