Kurtuluşa kaçamak…IŞİD’in liderleri Suriye’den kaçtı ve üyelerini ölümle yüz yüze bıraktı.

Kurtuluşa kaçamak…IŞİD’in liderleri Suriye’den kaçtı ve üyelerini ölümle yüz yüze bıraktı.

Faslı yetkililer tarafından geçen pazar günü Suriye’de IŞİD liderliğinde bulunan bir kişinin göz altına alındığı duyuruldu, artık bu tür haberler yeni sayılmaz. Gündemde dolaşan bilgilere göre IŞİD liderleri Suriye’den kaçmaları 3 yıldan beri planlıyordu.

 Fas’ın Ulusal gözetleme Müdürlüğü pazar günü Suriye’de IŞİD liderliğinde yüksek konumda yer alan Fas uyruklu bir kişinin tutuklandığına dair açıklamada bulundu.

Adı geçen müdürlüğe göre IŞİD’in bu liderinin tutuklaması terör olayları ile ilgilenen İtalya güvenlik güçleri ile yapılan yakın koordinasyonla gerçekleşti. Yasadışı yollarla Türkiye üzerine Avrupa’ya ulaşan Abu al-Baraa kod adıyla bilinen kişi İtalya’da kaldığı yer tespit edildikten sonra göz altına alındı.

Geçtiğimiz günlerde İtalya Suriye’de IŞİD liderlerinden biri olan Fas asıllı bir İtalyan vatandaşının yakalandığını açıkladı. İtalyan yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre İtalya’nın kuzeyinde bulunan Brescia şehrinde ikamet eden Semir Bucana 2013’te Almanya’dan Suriye’ye gitti ve daha sonra kaçarak Suriye’de çıkmıştı.

Aynı konu ilgili başka bir haberde geçen yıl temmuz ayında Fransa’dan gelmişti. Paris’te bulunan bir mahkeme tarafından sonradan Müslüman olan ve IŞİD safında savaşmak amacıyla yurtdışına giden bir Fransız vatandaşına hapis cezası verilmişti. Bahsetmeye değer ki Paris’te gerçekleşen bu mahkeme çeşitli cinayetlerle suçlanan bir teröristin cezalandırmakta başarılı olan ilk Fransız mahkemesi sayılmaktadır.

Der Spiegel dergisinden alıntı yapan Alman Deutsche Welle web sitesine göre örgütün liderleri üye ve ailelerini bilinmez bir kadere terk ettiler ve 2018’den bu yana kaçmak için planlar yapıyorlardı. Binlerce üyeyi kendine çeken ‘’Hilafet Devleti’’ hayali yıkıldıktan sonra örgütün lider kısmı Suriye ve Irak’ı terk etmeye başladı. Uluslararası Koalisyonun Örgütün mevkilerine yönelik düzenlediği saldırılarının yoğunlaşmasıyla üyelerinde vazgeçilerek ateşin içinde bırakıldı.

Aşırıcı grupların meseleleriyle ilgilenenlerin görüşüne göre Hilafet Devleti’nin projesini başlattıkları ilk andan beri, işi yürüten örgüt liderleri yabancı üyelerin proje gerçekliğine ve Suriye’deki duruma dair ellerinde bilgi olmamasını kullanarak ideolojisine yayılmasını sağladılar. Ancak yerel Suriyeli ve Iraklı üyeler para ile kandırıldı.

Viyana’da yer alan Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nden çıkan bir araştırmada yukarıda bahsettiğimiz konuyla ilgili aynı sonuçlara ulaştılar. Araştırmaya göre Avrupa ve Asya’dan örgüte katılan üyeler gerilim, heyecan ve hevesten kaynaklı hislerden dolayı başka ülkede yaşanan bir savaşın içinde yer aldılar.

Araştırmaya göre kendi yerel toplumlarında dışlanan bazı insanlarında Suriye’ye gitme ve IŞİD’in saflarında savaşmak isteği doğduğu dolasıyla ‘’ Suriye’deki savaşa katılmanın kendilerine zarar vermeyeceğini, tam tersine onlara katkı ve fayda sağlayacağını’’düşündüler.

Ancak bu düşünce tarzı sahibi olan üyeler başka sonuçlara göze almadan adımlarını attılar. Aslında  Onlarla bağı olmayan bir savaşta hayatlarını kaybetmek veya yıllarca cezaevlerinde geçirmek gibi sonuçları vardı.

Örgüt aidiyet, kardeşlik ve macera gibi ilgi çeken konuları içiren mesajları kullanarak yabancı üyelerini kandırıyordu. Aynı zamanda hayal kırıklığı ve öfke altında yatan intikam alma isteği veya aynı aşırı düşüncede olan kişilerden takdir alma umuduyla bu üyeleri harekete geçiriyordu.

Alman raporuna göre; örgüt, ilgi çekmeden veya tutuklanmadan üyeleri için Avrupa’ya geri dönmeleri amacıyla en iyi yolları bulmaya yönelik planlar yaptı. Ancak sarf ettiği bu çabalarına rağmen Suriye içindeki cezaevlerinde binlerce IŞİD’li bulunmakta, aynı zamanda aileleri kamplarda gözaltında.

Alman raporuyla devamında; Suriye bulunan örgütün yabancı liderlerine özel bir web sitesi kurulmuştu, bu sitede 2018 sonlarında Avrupa’ya geri dönme esnasında sahta pasaportları kullanmamaları için uyarı mesajları verildi. Liderleri gerçek belgeleri kullanmaları veya her tür sahte belgeden vazgeçmeleri çağrısında bulundu. Bununla beraber Suriye’de lider olmalarını ifşa eden her şeyi tasfiye etmeleri ve hiç kimseyle IŞİD ile ilgili konularının tartışma yapmamalarına yönelik talimat verildi.

Suriye’deki durumun 2018’den beri sürekli düşüşte olduğunu fark eden IŞİD liderleri yine de üyelerini öncede sonucu belli olan savaşlara doğru itmeyi tercih ettiler. Bununla birlikte liderlerin kademeli olarak Türkiye üzerine Suriye’den Avrupa’ya kaçışları görülüyordu.

Paralel bir mecrada uzmanların tahminlerine göre; örgüt üyelerinin kaderi belli olmadığı, hayat ve gelecekleri mahvolduğundan dolayı Hilafetin hayalı peşinde düşmeleri ne büyük bir hata olduğunu farkında olup anlayacakları. Özellikle Suriye’de örgüt liderliği yapan kişilerin kaçmaları görüldükten sonra ve hatta Ekim 2019’de Türkiye sınırında yer alan İdlib iline bağlı olan Barişa ilçesinde ABD tarafından gerçekleşen bir hava saldırının sunucunda öldüren örgütün eski lideri Ebu Bekir el-Bağdadi öldürülmesinden önce Suriye’den kaçma planını yapmaktaydı.


هل أعجبك المحتوى وتريد المزيد منه يصل إلى صندوق بريدك الإلكتروني بشكلٍ دوري؟
انضم إلى قائمة من يقدّرون محتوى الحل نت واشترك بنشرتنا البريدية.